fbpx

Anulează Amenda Rutieră

În ce cazuri se poate anula amenda în instanță?

Autor Cosmin Poenaru – Avocat

cosminpoenaru.ro/

Pentru a anula amenda este necesar să faci o plângere contravențională în instanță prin care să anulezi procesul-verbal al polițistului.

Dacă te încadrezi în unul din următoarele motive ai șanse mari să îl anulezi:

Avocat Specializat Contencios Contravențional

Dacă vrei să-ți mărești șansele de a-ți recăpăta permisul și de a anula amenda, sună acum la 0753380299 sau trimite un mail la office@ghidlegal.ro pentru a lua legătura cu un avocat specializat în anularea proceselor verbale, la prețuri accesibile.

Întrebări frecvente

De ce ai contesta procesul verbal dat de Poliția Rutiera? Click aici pentru a vedea răspunsul

1. Pe perioada cât se judecă procesul ai dreptul să circuli cu mașina (ceri restituirea permisului sau ai certificatul de grefă care atestă faptul că procesul verbal este atacat în instanță și dovada de reținere a permisului)

2. Nu vrei să ți se suspende permisul. Ai mai acumulat în ultima perioada alte puncte de penalizare și cu ultima amenda ajungi acum la 15 puncte.

 • Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:

a)pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;

b)pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.

Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenţiei. Așadar, să spunem că șoferul Ștefan are 12 puncte de penalizare de acum 2 luni când a fost sancționat de poliția rutieră pentru că

(i) a blocat circulația într-o intersecție semaforizată (6 puncte)

și

(ii) nu avea fixată plăcuța de înmatriculare din spate în locul special destinat (6 puncte).

Zilele trecute, Ștefan a mai fost sancționat încă o dată și a mai primit încă 4 puncte de penalizare deoarece vorbea la telefon în timp ce conducea.  Teoretic permisul se suspendă la 15 puncte. Dacă Ștefan atacă procesul-verbal prin care a fost sancționat cu 4 puncte pentru că vorbea la telefon, iar acest proces durează peste 4 luni, cele 12 puncte se vor anula, deoarece vor trece peste 6 luni de la data constatării contravenției.

Așadar, permisul lui Ștefan nu va mai fi suspendat, chiar dacă instanța nu îi va anula amenda.

 • În acest caz plângerea trebuie să fie bine argumentată și să ai motive să ataci procesul verbal deoarece dacă contești în mod abuziv, există riscul ca instanța să te amendeze pentru exercitarea abuzivă a plângerii contravenționale.

3.  Contravenția care ți-a fost dată nu respectă procedura sau condițiile de legalitate de mai jos și vrei să anulezi amenda în integralitate, dar și să anulezi sancțiunile complementare (punctele de penalizare, suspendarea permisului, confiscarea bunurilor, imobilizarea vehiculului etc). Dacă câștigi, pe lângă faptul că nu vei mai plăti amenda vei putea recupera și cheltuielile de judecată (taxa de timbru, onorariu avocat etc).

Ce documente trebuie să depui la instanță atunci când ataci procesul verbal? Click aici pentru a vedea răspunsul

 1. Plângerea Contravențională care să fie motivată în drept și în fapt;
 2. Inclus și probatoriul, acolo unde este necesar;
 3. Procesul-verbal de constatare a contravenției;
 4. Copie conformă cu orginalul după Cartea de Identiate (Buletin)
 5. Dovada comunicării Procesului-verbal din care să reiasă data la care ți-a fost comunicat (comunicare prin poștă dacă nu-l semnezi și ți-l comunică pe loc), mai ales atunci când ataci pe vicii de comuncare;
 6. Dovada achitării taxei de timbru;
 7. Alte documente justificative în funcție de caz.

Cât te costă taxa de timbru? Click aici pentru a vedea răspunsul

În materie contravenţională, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, precum şi calea de atac împotriva hotărârii pronunţate se taxează cu 20 lei. Taxa este fixa, pentru toate contravențiile, indiferent de tipul acestora.

În cât timp poți ataca amenda? Click aici pentru a vedea răspunsul

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.

Dacă s-a depășit acest termen, mai sunt șanse de admitere a plângerii dacă există motive temeinic justificate și se cere repunerea în termen. Repunerea în termen se taxează separat cu 20 de lei.

Poți să plătești jumătate din minim în 15 zile, dar și să ataci amenda în instanță pentru a o anula? Click aici pentru a vedea răspunsul

Da. Posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege nu exclude atacarea ulterioară și chiar anularea amenzii. În cazul în care câștigi, îți vor fi restituiți banii plătiți. În cazul în care pierzi în instanță, plata rămâne valabilă. Este una dintre cele mai inteligente strategii, mai ales în situațiile limită în care nu ești sigur dacă vei câștiga.

Unde poți plăti amenda? Click aici pentru a vedea răspunsul

 1. Ghiseul.ro
 2. Unitățile teritoriale ale Trezoreriei Române;
 3. Casieriile administrației publice locale

Cum arată procesele-verbale și de câte tipuri sunt? Click aici pentru a vedea răspunsul

Există 2 tipuri de proces verbal, primul este general, obișnuit, fiind folosit când polițistul constată fapta și poate fi ajutat de diverse aparate și al doilea este special folosit doar în cazul în care constatarea contravenţiilor se face exclusiv cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic (doar radar/camera).

Prima jumătate a ambelor procese verbale este asemănătoare.

1. Procesul verbal obișnuit

2. Procesul verbal special – doar radar/cameră

 

Contactează Avocat
close slider