fbpx

Cum să faci afaceri în România fără să îți pierzi casa și mașina?

Curs practic de administrare a riscului în afaceri

Când răspunzi ca acționar, asociat sau administrator cu bunurile proprii?

Tehnicile de “Piercing the corporate veil” în dreptul românesc

 

Autor: Cosmin Poenaru, Avocat – Baroul București

https://cosminpoenaru.ro/

 

Descarcă aici ghidul integral, în mod gratuit: Descarcă 

 

Extras:

Introducere

      1.Ce vei afla în acest ghid?

În acest ghid vei găsi cazurile în care răspunzi cu averea proprie (cum ar fi casa și mașina personală, banii din contul bancar de pe persoana fizică etc.), pentru faptele făcute în cadrul unei societăți care are răspunderea limitată, adică Societățile cu Răspundere Limitată (S.R.L.-urile) și Societățile pe Acțiuni (S.A.-urile). Cu privire la SA-uri, cazurile sunt de interes, în special, dacă ești acționar în SA-urile care NU sunt listate pe bursă. Te interesează aceste cazuri și dacă ești creditorul unei societăți care nu mai are bani și nu mai poate să te plătească, și ai vrea să iei banii (sau să îi execuți bunurile) direct de la persoana fizică care administrează sau care deține compania. Astfel, poți răspunde cu patrimoniul propriu dacă ești proprietarul companiei (asociat sau acționar) sau dacă ești administratorul acesteia.

După ce vei parcurge acest ghid, nu vei citi doar anumite cazuri care s-au întâmplat în realitate, exemple ale atragerii răspunderii, ci și ce este în esență răspunderea nelimitată și, pe de o parte, ce să facă asociatul, acționarul sau administratorul pentru a nu ajunge subiectul ei, iar, pe de altă parte, ce să facă acel creditor care nu își mai poate recupera creanța de la debitorul persoană juridică și dorește să se întoarcă împotriva persoanei răspunzătoare de societate.

 1. Când NU se mai aplică răspunderea limitată doar la bunurile societății și de ce?

Ca și în alte domenii este mult mai ușor să previi decât să tratezi, de aceea este recomandat sa faci regulat un audit societății, mai ales dacă aceasta începe sa aibă probleme de solvabilitate.

De cealaltă parte, dacă ești creditor este bine ca la încheierea contractului (sau ulterior prin modificarea contractului inițial) să te consulți cu un avocat pentru a constitui mai multe garanții și pentru a găsi mijloace prin care îți poți recupera banii integral, în cazul în care societatea debitoare va intra în insolventa.

Chiar dacă nu ai fost precaut și nu ai respectat regulile de mai sus și ai ajuns în etapa în care nu se mai poate plăti, trebuie să acționezi repede pentru a limita pierderile. Dacă ești creditor ai un termen scurt în care îți mai poți recupera o parte din bani după ce societatea cu care ai contractat intră în insolvență. Dacă ești debitor și acționezi cu celeritate poți scăpa în unele cazuri de datorii, fără să le plătești. În plus, ca debitor insolvent dacă nu depui cerere pentru intrare în insolvență în cateva luni de la apariția stării de insolvență poți răspunde penal pentru bancrută simplă.

De principiu, răspunderea este antrenată în caz de fraudă, înșelăciune, de abuzul răspunderii limitate, atunci când bunurile societății sunt folosite în scop personal sau când se iau decizii contrare interesului societății. De asemenea poți să răspunzi dacă ai stat în pasivitate, adică chiar dacă nu ai făcut nimic. Dar sunt și multe cazuri în care chiar dacă unele persoane nu au săvârșit aceste fapte ilicite, li s-au atras răspunderea deoarece nu au avut o apărare bună.

Această răspundere presupune înlăturarea separației de patrimonii dintre persoana fizică și societate, și antrenarea răspunderii personale pentru obligațiile societății.

Există o latură penală (pe care nu o vom analiza decât incidental în acest material), o latură administrativă și o latură civilă a răspunderii. Există anumite fapte și acte care niciodată nu îți vor atrage răspunderea personală, fapte și acte care întotdeauna îți vor atrage răspunderea personală și o zonă gri, de mijloc, unde e posibilă oricare dintre cele două soluții, deoarece nu există o practică unitară, soluțiile fiind diferite de la un judecător la altul.

Multe dispoziții de înlăturare a răspunderii limitate sunt aplicabile doar pe o perioadă limitată, atunci când societate se afla într-o anumită etapă, precum cea a lichidării, insolvenței și/sau a falimentului.

Răspunderea nelimitată ar trebui să rămână totuși o excepție, raportată strict la cazurile prevăzute de lege, chiar dacă legea nu este foarte clară, iar practica nu este tot timpul unitară. Limitarea răspunderii rămâne regula, rațiunea fiind încurajarea economiei și a dezvoltării, prin faptul că mai multe persoane își vor asuma riscuri și vor întreprinde diverse activități care, vor crea noi locuri de muncă sau vor descoperi noi tehnologii, atunci când știu ca patrimoniul personal și al familiei nu este pus în pericol.

Așadar, în cele ce urmează îți voi detalia cazurile care reglementează înlăturarea răspunderii limitate, cu exemple concrete din practică, la multe dintre aceste exemple hotărârea fiind accesibilă integral în notele de subsol. Nu înseamnă neapărat că sunt de acord cu interpretarea acestor cazuri sau că acestea sunt cele mai corecte din punct de vedere abstract-juridic-ideal. Uneori am pus cazuri foarte similare cu soluții opuse, tocmai pentru o radiografie cât mai ancorată în realitate. În notele finale vei putea găsi articolele din lege pe care se bazează acest ghid.

În plus, răspunderea cu averea proprie se aplică și în cazul în care săvârșești o infracțiune. Spre exemplu, dacă în calitate de asociat al unei societăți, săvârșești infracțiunea de înșelăciune, vei putea fi obligat să repari prejudiciul din banii proprii. Nu vom enumera în acest ghid toate infracțiunile pentru care poți să răspunzi, dar e bine să ai în vedere și această latură atunci când analizezi o situație.

În ghid o să-ți vorbesc mai mult din perspectiva debitorului, a celui căruia îi sunt executate casa și mașina de către creditori, deoarece atenția o să fie mult mai concentrată, când te pui în această situație. Este mult mai intens din punct de vedere psihologic să pierzi un bun, decât să câștigi același bun de aceeași valoare.

Cu toate acestea, informațiile din acest ghid nu sunt doar pentru cei care vor să-și limiteze riscul doar la capitalul social și bunurile societății în cazul în care societatea trece printr-o situație dificilă. Informațiile din acest ghid sunt la fel de utile și dacă ai bani de recuperat și vrei să poți urmări bunurile personale ale patronilor societății debitoare, pentru că societatea debitoare nu mai poate plăti, iar asociații sau administratorii societății ar avea destui bani în patrimoniul personal pentru a-ți achita datoriile.

Am încercat să fac acest ghid cât mai practic – arătând cazuri reale care ilustrează cum interpretează judecătorii dispozițiile legii, digerabil – spețele sunt rezumate și ușor de înțeles, dar în același timp am păstrat nuanțele și detaliile care contează. Dacă am reușit acest lucru sau ai observații, întrebări sau consideri că ar trebui tratate și alte aspecte în cadrul ghidului, nu ezita să-mi trimiți un email sau să completezi următorul formular de feed-back, și voi trata cu atenție cele menționate.

 

Descarcă aici ghidul integral, în mod gratuit: Descarcă

 

Cuprins

Declinare de răspundere. 3

I.         Introducere. 4

 1. Ce vei afla în acest ghid?. 4
 2. Când NU se mai aplică răspunderea limitată doar la bunurile societății și de ce?. 4
 3. Personajele. 7

II.         Când răspunzi nelimitat față de ANAF?. 8

 1. Cazuri concrete răspundere personală. 9
 2. Pentru obligaţiile de plată restante ale societății declarate insolvabile, poți să răspunzi solidar dacă ești una dintre următoarele persoane: 9
 3. Pentru obligaţiile fiscale restante ale societății pentru care s-a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei răspund solidar cu acesta persoanele care au determinat cu rea-credinţă acumularea și sustragerea de la plata acestor obligaţii. 13
 4. Societatea A răspunde solidar cu societatea B declarată insolvabiă sau declarată insolventă dacă societatea A controlează, direct (deține majoritatea drepturilor de vot) ori indirect (persoane interpuse) sau este controlată sau se află sub control comun cu societatea B şi dacă: 14
 5. Mai poți răspunde solidar cu societatea dacă ești una din următoarele persoane: 15
 6. Procedura. 16
 7. Audierea. 16
 8. Prescripția. 16
 9. Comunicare. 17
 10. Motivare insuficientă. 17

III.         Când răspunzi nelimitat față de ceilalți creditori?. 19

 1. Caz General 19
 2. Cazuri speciale. 20

IV.          Când răspunzi nelimitat ca administrator?. 29

 1. Când răspunzi ca administrator de SA sau SRL. 29
 2. Când răspunzi doar ca administrator de SA.. 38

V.           Când ți se poate anula contractul încheiat?. 41

 1. Pentru următoarele acte sau operaţiuni ale debitorului, se prezumă frauda și astfel vor putea fi anulate, pentru restituirea bunurilor transferate sau a valorii altor prestaţii executate: 41
 2. Următoarele activități pot fi considerate frauduloase (dar frauda nu se prezumă ca la cap. V. pct. 1., ci trebuie demonstrată) și pot fi anulate şi prestaţiile recuperate, dacă sunt încheiate în cei 2 ani anteriori datei deschiderii procedurii cu persoanele aflate în raporturi juridice cu debitorul: 50

VI.          Concluzie. 60

VII.        Legislație și Bibliografie. 61