fbpx

Când poți să te radiezi din Biroul de Credit, chiar dacă Biroul nu vrea?

 

Când poți să te radiezi din Biroul de Credit, chiar dacă Biroul nu vrea?

Când poți să te radiezi din Biroul de Credit, chiar dacă Biroul nu vrea?

Autor Cosmin Poenaru – Avocat

cosminpoenaru.ro/

  1. Dan a făcut un credit la bancă în 2014. După mai multe negocieri amiabile, Dan i-a în transmis băncii în 2016 că nu va mai plăti, deoarece acel credit are condiții abuzive. În 2016 Banca a cesionat creditul către recuperatorul de creanțe Cioara Turbată S.A și l-a înscris pe Dan în Biroul de Credit. În 2019 Dan a încercat să-și ia un credit ipotecar pentru a cumpăra un apartament, dar nu a putut să ia acel credit deoarece era înscris cu mențiuni negative. Banca și Biroul de credit nu au vrut să șteargă de bunăvoie datele negative, așa că Dan i-a dat în judecată. Pe lângă faptul că a cerut radierea din Biroul de Credit, Dan a cerut și constatarea datoriei la bancă ca fiind prescrisă. Dan a câștiga procesul, nu a mai trebuit să plătească banii deoarece creanța era prescrisă, a fost radiat din Biroul de Credit și astfel a putut să acceseze creditul imobiliar.

   

  1. Dan a cerut amiabil radierea din Biroul de Credit. Acesta fusese înscris în Biroul de Credit de către IFN Jecmăneala S.A. deoarece întârziase cu câteva zile plata ratelor. Ulterior Dan și-a achitat datoriile. Biroul de Credit a radiat doar unele mențiuni negative, nu toate. Dan i-a dat în judecată și a câștigat deoarece, cu 15 zile înainte de înscriere în Biroul de Credit IFN-ul Jecmăneala S.A. trebuia să-l notifice pe Dan și nu a făcut-o. Pentru aceste motive Dan a fost radiat din Biroul de Credit cu privire la toate mențiunile negative.

   

  1. Dan a cerut radierea din Biroul de Credit. Biroul de Credit nu l-a radiat și i-a zis că nu îndeplinește toate condițiile. Dan i-a dat în judecată și a câștigat. De ce? Chiar dacă IFN-ul care l-a înscris pe Dan a zis că l-a notificat pe Dan cu 15 zile înainte de înscriere, nu a demonstrat acest lucru. Pentru aceste motive Dan a fost radiat din Biroul de Credit.

   

  1. Dan a cerut amiabil radierea din Biroul de Credit. Biroul de Credit nu l-a radiat și i-a zis că nu îndeplinește toate condițiile. Dan i-a dat în judecată și a câștigat. De ce? Chiar dacă Banca care l-a înscris pe Dan a zis că l-a notificat pe Dan cu 15 zile înainte de înscriere, și a depus borderoul cu privire la scrisoarea recomandată de primire către Dan cu notificarea făcută, nu este suficientă această probă deoarece scrisoarea să fie nu doar cu recomandare de primire, dar și cu conținut declarat, astfel că nu se poate prezuma că în acel plic era notificarea, doar pentru că Banca zice că era notificarea. Pentru aceste motive instanța a obligat Biroul de Credit să șteargă datele negative ale lui Dan.

   

  1. Dan a cerut amiabil radierea din Biroul de Credit. Acesta fusese înscris în Biroul de Credit de către IFN Jecmăneala S.A. deoarece întârziase cu câteva zile plata ratelor. Dan i-a dat în judecată și a câștigat deoarece IFN-ul nu a avut acordul scris al lui Dan, cu privire la transmiterea datelor sale către sistemele de evidenţă de tipul birourilor de credit, care trebuia să fie obținut la data depunerii cererii de credit. Pentru aceste motive Dan a fost radiat din Biroul de Credit cu privire la toate mențiunile negative.

 

 Numele au fost schimbate pentru respectarea datelor cu caracter personal.

 

Legislație incidentă:

 1. GDPR disponibil la https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/ALL/?uri=celex:32016R0679
 2. DECIZIE cu privire la prelucrările de date cu caracter personal efectuate în sisteme de evidenţă de tipul birourilor de credit disponibilă la  https://www.dataprotection.ro/servlet/ViewDocument?id=205
 3. DECIZIE nr. 99 din 18 mai 2018 privind încetarea aplicabilităţii unor acte normative cu caracter administrativ emise în aplicarea Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date disponibilă la https://www.dataprotection.ro/servlet/ViewDocument?id=1497

 

Contactează Avocat
close slider